100 туристически обекта

национални туристически обекта на България

Категории

Печат 92

публикувано от на 11.02.2013

TwitterFacebookGoogle BookmarksFriendFeed

Храм-паметник „Рождество Христово“

църква Шипка

Руската църква в град Шипка

 Храм-паметникът е известен като Шипченския манастир, намира се в подножието на известния и героичен връх Шипка в град Шипка. Изграден е в стила на руските черкви от 17 век и в чест на освободителните събития по време на Руско-турската война през 1877-1878 година. Открит е и осветен на 27 септември 1902 година за 25-годишнината от Шипченските боеве в присъствието на множество почетни гости, руски генерали и други важни личности.

Камбанарията на храма е изградена от събраните в района гилзи. Най-голямата тежи 12 кг. Цялата сграда на църквата е богато изографисана и изключително внушителна. Всяка вечер бият камбаните и напомнят за събития в чест на които е построен храмът и всяват почитание и възторг от делата на българските и руски войни.

Църквата е изрисувана със стенописи нееднократно. Постройката има един централен купол и четири по-малки, които са позлатени. На фасадата и е залепена камбанария със 17 камбани. Върху вътрешните и външните стени са поставени мраморни плочи, които са изписани с имената на всички войници, опълченци и …, които са загинали по време на Руско-турската освободителна война. Под храма има крипта, където в дузина саркофага са положени тленните останки на загиналите за свободата на България.

Leave a Reply