100 туристически обекта

национални туристически обекта на България

Категории

Печат 91

публикувано от на 16.02.2013

TwitterFacebookGoogle BookmarksFriendFeed

Казанлък

град Казанлък забележителности

Центъра на град Казанлък

Този печат можете да намерите в центъра на Розовата долина. И двата обекта се намират в град Казанлък, свидетелстват за богатата култура и история на местността. Това са най-старата на територията на България и най-добре запазена гробница от времето на Траките и литературно-художествена изложба в къщата-музей “Чудомир”.

Казанлък безспорно е една изключително привлекателна туристическа дестинация, която ежегодно се посещава от много туристи.

Първото селището на днешната територия на град Казанлък датира още от неолита. Разкопките показват, че живот и развитие е имало и през Бронзовата епоха. За богатото развитие на местността свидетелстват и тракийския град Севтополис, както и откритите от времето на Одринската държава дузина гробници, най-голямата и значима от които Казанлъшката. Тези разкопки дават отлична представа за бита на траките. Намерени са и множество доказателства за походите на Александър Македоснки. Още от Римско време са били описани 20 вида рози, един от които е добре известната днес по цял свят – Тракийска роза.

Такъв какъвто го познаваме днес – град Казанлък е възникнал през 14 век. Формирал се е на левия бряг на реката, тъй като Османците унищожават селището от дясната страна. До края на 19 век градът става световно известен с производството на розово масло, както и с казанджийските си изделия, направата на гайди и аби.

Маслодайната роза е пренеса от Индия в множество местности в страната и чужбина, но единствено в Казанлък намира благоприятни за развитието си условия. Така през 1820 година в града се създава първата розотърговска къща на Балканите. Казанлък става център на розопроизводството в България, а розовото масло придобива известност в цял свят.

Тракийска гробница

Тракийска гробница Казанлък

Тракийска гробница

Тя е сред най-старите и добре запазени тракийски гробници на Балканите. Представлява зидана кръглокуполна гробница и е част от голям некропол, който се намира близо до древната Одринска столица – Севтополис. Датирана е 4-3 б преди н.е. Открита е случайно през 1944 г. под могилен насип от войници, копаещи окоп. Могилата изглеждала като природно хълмисто възвишение с височина 7 метра, а диаметър в основата – 40 метра. Войниците попадат на иззидана каменна стена и от любопитство я разбили и се озовали в тесен и нисък коридор, където имало добре запазена гранитна плоча.  Зад нея помещението прераства в кръгло засводено пространство. Момчетата осъзнали че са открили нещо наистина важно и се свързали с археолозите. Предположенията им бързо се потвърдили – бил открит забележителен паметник от ранно елинистическата епоха. През 1970 г. гробницата е вписана в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство.

 

Литературно – художествен музей „Чудомир”

Литературно – художествен музей

Литературно – художествен музей „Чудомир”

Чудомир е творчески псевдоним на Димитър Чорбаджийски – виден обществен деец, изключителен писател и художник. Той е оставил значима следа както в културния, така и в духовния живот на Казанлък и цялата страна. След смъртта му къщата в която е живял е превърната в музей обявен за архитектурен паметник на културата. Тя носи уюта и топлотата на самобитната българска атмосфера.

През 1979 г. е изграден обширен комплекс, който включва художествено-документална експозиция. Музеят съхранява над 15 000 оригинални ръкописи, рисунки и лични вещи на талантливия творец. В експозицията може да се види посмъртната му гипсова маска изработена от негови почитатели.

Музей на розата

Музей на розата

Маслодайна роза

В Казънлък се намира единственият музей в света, посветен  на маслодайната роза. Цветето се е превърнало в символ на града и на цялата страна. Експозицията е изложена в Историческия музей на града  и е съставена от над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството в България. Могат да се видят всички инструменти, които са били нужни за добива и производството на розови изделия от преди 300 години до ден днешен. Изложбата е официално открита през 1967 година и бързо добива популярност в цял свят.

 

Leave a Reply