100 туристически обекта

национални туристически обекта на България

Категории

Печат 88

публикувано от на 13.11.2013

TwitterFacebookGoogle BookmarksFriendFeed

Триградско ждрело

Уникалният природен феномен отстои на 1-2 км от град Триград сред красивата природа на Западните Родопи. Общата дължина на пролома е 7 км, но същинското ждрело е 2-3 км, с което се подрежда на 3-то място по дължина сред българските ждрела след внушителните Буйновско ждрело и Трънско ждрело.

Триградско ждрело

Отвесните варовикови скали се издигат величествено над бреговете на река Триградска, достигайки на места до 350 метра. Едноименната река се спуска в пещера Дяволско гърло, където образува най-високия подземен водопад на Балканите. Половин километър след това излиза под формата на огромен карстов извор и се слива с Буйновска река.

Самото Триградско ждрело е разположено на средна надморска височина от около 1500 км. Според откритите находки в района археолозите съдят, че в околните пещери са живели пещерни хора отпреди много хилядолетия. Голяма част от открити находки се съхраняват в музея на карста в Чепеларе. Намерени са и няколко тракийски некрополи в района.

Триградското ждрело

Триградско ждрело

В източната част на внушителното Триградско ждрело се намира и известната Харамийска пещера. Тя не е благоустроена и електрифицирана, както повечето туристически пещери, но през по-голяма част от годината местния пещерен клуб „………” организира екстремно проникване пещерата за туристите, които искат да усетят част от Родопския адреналин. Пещерното приключени започва с посещение на пещера Дяволско гърло. След изхода и туристите преминават горист терен до входа на Харамийската пещера. От там започва скалното катерене. Всеки записал се посетител трябва да изкачи напълно отвесна скална стена, подпомаган, когато е нужно от специалистите от пещерния клуб. След това трябва да се провре през тесни процепи в абсолютна тъмнина. Накрая следва спускане в яма с височина от няколко десетки метра. След спускането остават 10-тина минути до изхода на пещерата. Но приключението не свършва. За да се върнат на изходна точка туристите трябва да вървят по тесни планински пътечки, следвайки ръба на хълмистите местности. На много места членовете на спелеоложкия клуб са опънали въжета, за които туристите да могат да се прикрепят, тъй като преходът на места е изключително екстремен.

Други забележителности в района са най-дългия в страната каньон – Буйновско ждрело и популярната Ягодинска пещера, която заема трето място в списъка на най-дългите пещери в България. И двата природни феномена са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта и са под номер 89 в туристическите книжки.

Красивите забележителности в района на Триградско ждрело са обявени за защитена територия. Печат 88 за туристически книжки на БТС може да се постави в хижа „Триградски скали“.

Leave a Reply