100 туристически обекта

национални туристически обекта на България

Категории

Печат 83

публикувано от на 21.10.2016

TwitterFacebookGoogle BookmarksFriendFeed

Град Смолян е разположен в Родопите на 1 035 метра средна надморска височина. Заема голяма част от котловината на река Черна, като е застроен в линейна форма, по поречието и. Формиран е като град през 1960 година със сливането на селата Смолян, Райково и Устово, които днес са най-големите му квартали. Според археолозите и направените от тях разкопки след Освобождението Смолян е бил административен център, Райково е било търговски център, а Устово – занаятчийски.

Смолян е общински и областен град. Там живеят почти 30 000 души, което го подрежда на последно място по брой население сред областните. Тази тенденция се е формирала при обезлюдяването на града поради миграционните процеси след 1989 г. и последвалата безработицата.

 Името му идва от славянското племе смоляни, които населявали района още от античността. Според Херодот този район е бил населен с траки от дълбока древност - около 2500 – 3000 години преди началото на нашето летоброене. Старогръцки източници свидетелстват, че родопското светилище на Дионисий било издигнато на високия връх Зилмисос. С този район се свързва и пребиваването на Орфей.

Забележителности в Смолян

В град Смолян има 7 православни храма, най-известният е катедрален храм „Свети Висарион Смоленски“, който е вторият по големина в България след храм-паметник “Свети Александър Невски” в столицата.

катедрален храм „Свети Висарион Смоленски“

катедрален храм „Свети Висарион Смоленски“

Днес районът около град Смолян е предпочитана туристическа дестинация, особено през летните месеци. Предлага множество възможности за разнообразни приключения и почивка сред красивата родопска природа. Инициативата на местните хора са превърнали целият този пограничен район от „забравена земя” в място за незабравима лятна почивка.

Исторически-музей-Смолян

Етнографска изложба в Исторически музей

Печат 83 може да се вземе от регионалния исторически музей или планетариума, разположени в центъра на града. Музеят с достойнство носи името на своя основател Стою Шишков. Провежда политиката по издирване, изучаване, опазване и популяризиране движимите паметници на историята, бита и културата на Среднородопския край. Съхранява уникални колекции, показващи цялото културно многообразие и хилядолетните традиции. Разполага с постоянната експозиция на тема “Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни”.

Планетариум

Вече повече от 40 години в Смолян се намира най-големият Планетариум с народна астрономическа обсерватория в България. В него се извършва разностранна образователна дейност. Работи с ученици на всякаква възраст под различни форми. разработени много учебни програми, свързани с изучавания в училище материал по астрономия, физика, география. В него работят и ученици със засилен интерес в астрономията.

Планетариумът извършва и засилена изследователска дейност. От над 20 години се извършва ежедневен слънчев патрул – правят се зарисовки и фотографии на слънчевите петна. Планетариумът работи активно и по визуалното и фотографично документиране на всички лунни и слънчеви затъмнения и други интересни астрономични явления, видими от територията на нашата страна.

За популяризиране на множеството събрана астрономическа информация в Планетариума е изградена звездната зала, която представят повече от 50 програми: обзорни и тематични за широката аудитория, множество учебни сеанси, а за най-малките - програми-приказки. Всичко това се предлага на 6 чужди езика. Цикъл от специални програми – музикални и поетични- допълват многообразието от звездни спектакли.

Leave a Reply